Bezoek Karzai: Verhofstadt zal moord AZG-medewerkers aankaarten

Premier Guy Verhofstadt zal het dossier van de moord op vijf medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AZG) bijna een jaar geleden in de noordwestelijke Afghaanse provincie Baghdis en het onderzoek ernaar woensdagmorgen aankaarten tijdens zijn onderhoud met de Afghaanse president Hamid Karzai. Dat is dinsdag vernomen van een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken.

Belga

Het gaat om een dossier waar Buitenlandse Zaken veel aandacht aan besteedt en waar het regelmatig informatie over inwint, aldus de woordvoerder. Francis de Beir, de vader van de Belgische Hélène, één van de vermoorde AZG-medewerkers, kreeg dinsdagnamiddag trouwens een telefoontje van de Afghaanse ambassade in België met de uitnodiging om vrijdagmorgen Karzai te ontmoeten. Het onderhoud is voorzien voor de terugkeer van de Afghaanse president naar Kaboel.

AZG riep de Afghaanse autoriteiten dinsdag nog eens op tot een volledig en geloofwaardig onderzoek naar de moord op vijf van haar medewerkers op 2 juni 2004 in Baghdis. In de zaak zijn tot op heden geen aanhoudingen verricht en is nog geen gerechtelijke vervolging ingesteld, ondanks het feit dat er een belangrijke verdachte is, aldus de internationale hulporganisatie.