Italië trekt militairen vermoedelijk begin 2006 terug uit Irak

Italië zal zijn militairen in Irak vermoedelijk begin 2006 terugtrekken, na de voor eind dit jaar geplande Iraakse verkiezingen. De Italiaanse minister van buitenlandse zaken Gianfranco Fini heeft dit dinsdag gezegd. Premier Silvio Berlusconi noemde eerder september als tijdstip voor het begin van de terugtrekking.

AP Ned

Fini zei dat de fasegewijze terugtrekking zou kunnen beginnen na de Iraakse verkiezingen van december. Hij zei geen precies tijdstip te kunnen noemen, ook al omdat hij het niet onmogelijk acht dat de verkiezingen enkele maanden worden opgeschort.

Berlusconi kondigde een terugtrekking van driehonderd manschappen aan voor begin september, hoewel hij een slag om de arm hield en zei dat een en ander in overleg zou geschieden met de door Washington geleide coalitie en met de Iraakse regering. Ook Fini benadrukte dat Italië zijn troepen zeker niet zonder overleg zal terugtrekken.

De ongeveer drieduizend Italiaanse militairen zijn gelegerd in de zuidelijke Iraakse stad Nasiriyah. De Italiaanse regering is in eigen land onder grote druk komen te staan om de militairen terug te trekken na het doodschieten van de Italiaanse geheim agent Nicola Calipardi, afgelopen 4 maart, door Amerikaanse militairen. Calipardi had net de vrijlating weten te bewerkstelligen van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena.