Amerikaanse toegevingen aan Noord-Korea

In de nucleaire strijd met Noord-Korea zijn de Verenigde Staten op twee eisen van Noord-Korea ingegaan. Minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice noemde Noord-Korea maandagavond een soevereine staat. De VS is niet van plan om het land aan te vallen.

Belga

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington stelde nieuwe rechtstreekse contacten met Pyongyang voor in het kader van de momenteel door Noord-Korea stopgezette zeslandengesprekken over de beëindiging van het nucleair programma in het vooruitzicht. Peking drukte dinsdag zijn bezorgdheid uit over de situatie, maar sloot sancties tegen Pyongyang echter uit.

In een gesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Rice maandag: "We zijn niet van plan Noord-Korea aan te vallen of het land binnen te trekken". Woordvoerder Tom Casey van Buitenlandse Zaken zei dat de Amerikaanse regering in het kader van de zeslandengesprekken steeds opnieuw bilateraal met de gesprekspartners heeft gesproken. Dergelijke contacten zijn echter eerst pas opnieuw mogelijk wanneer Noord-Korea naar de onderhandelingstafel terugkeert. Noord-Korea had rechtstreeks contact en zijn erkenning als soeverine staat geëist, maar wil een bilateraal gesprek voor er over een terugkeer naar de zeslandengesprekken wordt beslist.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking zegt inmiddels "zeer bezorgd" te zijn in het vooruitzicht van een mogelijke kernproef. Een woordvoerder van het ministerie, Liu Jianchao, bevestigde dinsdag echter de weerstand van Peking tegen eisen, die de levering van olie of levensmiddelen in het gedrang zouden brengen en Noord-Korea daarmee onder druk zetten of santies opleggen. Hij regaeerde op persberichten, waarin wordt gesteld dat de Verenigde Staten "technische" onderbrekingen van de Chinese energieleveringen hadden voorgesteld. Op de vraag of de VN-Veiligheidsraad zich met de nucleaire kwestie moet bezighouden, zei hij dat China vindt dat de zeslandengesprekken het beste zijn.