Kaapverdië wil toetreden tot NAVO en zoekt toenadering tot EU

De eilandenstaat Kaapverdië, gelegen voor de westkust van Afrika, wil lid worden van de NAVO en hoopt zo nauw mogelijk bij de EU te kunnen aanleunen.

Belga

"Wij sluiten ook de mogelijkheid niet uit om de euro in te voeren", zei premier José Maria Neves dinsdag in de Portugese krant Público. "Een invoering van de Europese munteenheid brengt geen grote moeilijkheden met zich mee. De escudo (Kaapverdische munteenheid) is nu reeds met een vaste wisselkoers aan de euro gebonden", verduidelijkte Neves.

Een bondgenootschap met Kaapverdië is interessant voor de NAVO, omdat de zekerheid van de scheepvaartroute in de Atlantische Oceaan de Europeanen en Amerikanen goed uit komt. Nu zoekt zijn land toenadering tot de alliantie, zei de premier. "Maar het proces kan ook tot een volwaardige toetreding tot de NAVO leiden". De ex-kolonie van Portugal wil zich ook nauw verbinden met de EU. "Van een toetreding tot de EU spreken we op dit ogenblik nog niet. Dit is immers een ingewikkeld thema omdat Kaapverdië een Afrikaans land is".