Bush koppelt NAVO-toetreding Georgië aan separatistisch vraagstuk

De Amerikaanse president George W. Bush heeft dinsdag de eventuele toetreding van Georgië tot de NAVO gekoppeld aan een vreedzame oplossing voor het separatisch conflict in Zuid-Ossetië en Abchazië.

Belga

Hij deed dat tijdens een toespraak op het Vrijheidsplein in Tbilisi na zijn onderhoud met de Georgische president Michail Saakasjvili.

"We steunen uw nauwere samenwerking met de NAVO. De Georgische leiders weten dat een vreedzame oplossing van de conflicten essentieel is voor hun integratie in het transatlantisch bondgenootschap", zei Bush tegenover een uitzinnige menigte van 150.000 toegestroomde Georgiërs.

"Terzelfdertijd moeten de soevereiniteit en grondgebied van Georgië door alle landen gerespecteerd worden", voegde de president daaraan toe in een duidelijke verwijzing naar Rusland. Tussen Tbilisi en Moskou botert het al een tijdje niet meer wegens (onder andere) onenigheid over de separatistische regio's in Georgië (Abchazië en Zuid-Ossetië) die gesteund worden vanuit Moskou.

De toespraak was het hoogtepunt van het historische bezoek. Bush bezocht als eerste Amerikaanse president Georgië. Hij had ook heel wat lof voor het land, en noemde het "een baken van vrijheid voor deze regio en de wereld".