Nieuw-Zeeland opgeschrikt door dreigement over MKZ

De politie van Nieuw-Zeeland heeft zich dinsdag naar het eiland Waiheke bij de noordelijke stad Auckland gespoed nadat premier Helen Clark een brief had ontvangen van iemand die beweerde daar mond- en klauwzeer onder het vee te hebben verspreid. In de brief wordt losgeld geëist en een wijziging van de belastingwetgeving. Ook dreigde de afzender de besmettelijke ziekte op nog een andere plaats in Nieuw-Zeeland los te laten.

AP Ned

De politie zei dat de aard van de brief doet vermoeden dat het om een loos dreigement gaat, maar dat de autoriteiten geen enkel risico nemen. Met de politie vlogen veterinaire deskundigen naar Waiheke en de verplaatsing van vee van en naar het eiland is voorlopig stopgezet. De 2.500 runderen en 18.000 schapen op Waiheke zullen de komende weken elke 48 uur worden geïnspecteerd tot kan worden vastgesteld dat zij ziektevrij zijn, liet het ministerie van landbouw weten.

Buitenlandse markten zijn meteen ingelicht over het incident. Minister van landbouw Jim Sutton zei niet te geloven dat importeurs alleen op grond van het dreigement hun markt voor Nieuw-Zeelandse producten zullen sluiten. Maar als het dreigement waar blijkt te zijn zal dat uitermate schadelijk zijn, zei hij.

De economie van Nieuw-Zeeland drijft op landbouw en veeteelt en een uitbraak van mond- en klauwzeer zou desastreus zijn voor zijn export. Tot nu toe is er nog nooit een geval van MKZ geconstateerd onder de Nieuw-Zeelandse veestapel van veertig miljoen schapen en twintig miljoen runderen. Binnen anderhalf uur nadat het nieuws over de dreigbrief naar buiten was gebracht daalde de waarde van de Nieuw-Zeelandse dollar.