Georgiërs breken door politiekordon voor toespraak Bush

Duizenden Georgiërs zijn dinsdag door een politiekordon gebroken bij het Vrijheidsplein waar de Amerikaanse president Bush later een redevoering zou houden, kennelijk uit frustratie over de tijdrovende veiligheidsmaatregelen.

AP Ned

Op televisiebeelden waren enorme mensenmassa's te zien en dranghekken die op de grond waren gesmeten.

Bush was niet op het plein aanwezig, maar hield op dat moment een persconferentie met zijn Georgische ambtgenoot Michail Saakasjvili. Volgens de Georgische president waren er zeker 150.000 mensen op de been in Tbilisi om het Amerikaanse staatshoofd te begroeten. "Nooit was er een moment in de geschiedenis van dit land dat zo veel mensen zich op straat verzamelden. Het toont het belang van dit bezoek aan", zei Saakasjvili.

De Georgiërs zijn ontzettend blij met de komst van de Amerikaanse president. Zij hopen dat hij Rusland onder druk zal zetten om zijn twee overgebleven bases in Georgië te ontruimen en zijn steun aan twee separatistische regio's te staken. Op de persconferentie verzekerde Bush zijn Georgische ambtgenoot dat de Verenigde Staten altijd een betrouwbare vriend zullen zijn voor Georgië en zei hij bereid te zijn te bemiddelen in het conflict over de bases.

Bush zei dat hij de kwestie met de Russische president Vladimir Poetin had besproken. Volgens de Amerikaanse president heeft Poetin hem gezegd dat de bases conform een overeenkomst uit 1999 zullen worden ontmanteld. De Russen willen zich op grond van dat akkoord in 2009 uit Georgië terugtrekken. Georgië wil echter voor het verkiezingsjaar 2008 van de bases af.

Bij de aankomst van Bush, maandag, hingen overal in de hoofdstad Tbilisi grote borden met zijn portret en Amerikaanse vlaggen. De voor de gelegenheid schoongemaakte straten waren leeg, omdat de politie geen voetgangers toeliet, maar niemand klaagde. "Als de leider van de vrije wereld van vandaag zijn aandacht aan je geeft behoor je trots te zijn", zei de 50-jarige Katja Tsjitsjoea.