Grootschalige actie tegen informaticapiraten

Acht jongeren werden dinsdag opgepakt tijdens een politieactie tegen computerpiraterij. Het Belgische gerecht deed dat op vraag van de onderzoeksrechter in Nanterre (Franrijk).

Belga

BR> De Belgische onderzoekers hielden dinsdag tien huiszoekingen, waarvan zes in de regio Charleroi. De andere vonden plaats in de gerechtelijke arrondissementen van Brussel, Nijvel Luik en Verviers, zo meldde het federaal parket dat de actie coördineerde. Drie van de acht jongeren werden op heterdaad betrapt.

De internetgebruikers (de jongste is geboren in 1987 en de anderen in de beginjaren '80) worden ervan beschuligd te hebben ingebroken in netwerken en servers van bedrijven en universiteiten om de harde schijven van die organisaties dan vol te stouwen met illegale bestanden, meestal muziek en films.

De betreffende wetgeving werd in 2000 en 2001 verstrengd. "Als we vaststellen dat ze zonder toestemming de netwerken zijn binnengetreden, dan riskeren ze een straf van 1 tot 3 jaar", zei Lieve Pellens, woordvoerster van het federaal parket. De acht opgepakte jongeren worden waarschijnlijk niet aangehouden. "We zien het veeleer als een preventieve actie tegen de jongeren die denken dat het maar een spel is. Ze moeten weten dat er zware straffen aan vasthangen".