Touring Mobilis viert tiende verjaardag

Touring Mobilis viert deze maand zijn tiende verjaardag, zo meldt de verkeerscentrale dinsdag in een persbericht. De verkeerscentrale verwerkt dagelijks gemiddeld 400 oproepen.

Belga

Begin mei 1995 werd Touring Mobilis in samenwerking met de verkeersredacties van de VRT en Bel-RTL opgestart. Door het verstrekken van actuele verkeersinformatie, wilde Touring een bijdrage leveren tot de verbetering van de mobiliteit en de verkeersveiligheid, zo luidde het.

Het systeem is gebaseerd op solidariteit onder de weggebruikers, die bij verkeershinder (files, ongeval, ladingverlies,...) Touring Mobilis telefonisch verwittigen. Deze berichten worden, na bevestiging van een of meerdere andere Touring Mobilis correspondenten, onmiddellijk naar de verkeersredacties van de VRT en Bel-RTL gestuurd, die deze ter informatie van de luisteraars via de diverse zenders in de ether stuurt.

Touring Mobilis kan voor zijn berichtgeving rekenen op de belangeloze medewerking van 65.000 correspondenten, waarvan er ruim 10 pct regelmatig bellen. Negen op tien zijn mannelijke correspondenten, waaronder voornamelijk dertigers en veertigers.

Bij de start van Touring Mobilis kwamen er dagelijks gemiddeld 91 oproepen binnen. Vandaag zijn dat er meer dan 400. In uitzonderlijke omstandigheden kan dat aantal oplopen tot 1.300 per dag. In 2004 kreeg Touring Mobilis ruim 148.000 oproepen van automobilisten.

In de eerste plaats gaat het dan om meldingen van ongevallen, gevolgd door defecte en brandende voertuigen, files naar aanleiding van wegenwerken en objecten en dieren op de weg.

Wie onderweg met verkeershinder geconfronteerd wordt, kan Touring Mobilis bellen op het nummer 02/286.30.40 of onmiddellijk met de GSM op het verkorte Proximusnummer 6262 en dat 7 dagen op 7, de klok rond. Sinds 1999 is de informatie eveneens beschikbaar op de website

en sinds 2002 kunnen automobilisten gepersonaliseerde verkeersinformatie via sms opvragen.