B-V-H houdt Verhofstadt aan de grond

Premier Guy Verhofstadt gaat niet zoals gepland naar Rusland voor de 60ste verjaardag van de bevrijding. Zondag in de late namiddag is de zogeheten Groep van 12, de top-onderhandelaars die een oplossing proberen te vinden voor het dossier B-H-V, terug bijeengekomen op een geheime plaats.

Belga

Het optimisme om zondagavond of zondagnacht nog tot een oplossing te komen, is niet erg groot.

Brussels MR-kamerlid François-Xavier de Donnea blijft erbij dat de Franstaligen naar de alarmprocedure zullen grijpen indien de Vlamingen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde via een stemming in de Kamer doordrukken.

De jongste deadline waartegen een oplossing voor B-H-V zou moeten gevonden worden, is woensdag. Dan komt immers de Kamercommissie Binnenlandse Zaken opnieuw bijeen voor de bespreking van de verschillende wetsvoorstellen over B-H-V. De jongste dagen zijn er intense bilaterale contacten geweest. De laatste vergadering van de groep van twaalf dateert van maandagnacht.

Vlaams minister en N-VA-boegbeeld Geert Bourgeois vindt de Franstalige dreiging met de alarmbel bluf. De Donnea wees erop dat een uitbreiding van het Brussels gewest - de Franstalige tegeneis voor de splitsing van B-H-V - ook in het belang van de Vlamingen is en de financiering van het Brussels gewest zal vergemakkelijken. De zes faciliteitengemeenten zouden zich in een volksraadpleging moeten uitspreken over de overheveling.

Deze piste werd zoals verwacht afgewezen door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Het Brussels gewest is voor hem een verfransingsmachine. Ganshoren, de laatste gemeente die bij het Brussels gewest gevoegd werd, telde in de jaren vijftig nog 80 procent Vlamingen, nu blijft er nog 20 procent over.