Het wordt kouder in onze streken

Wetenschappers die de klimaatsverandering in de wereld in de gaten houden, hebben de eerste tekenen vastgesteld van een vertraging van de golfstroom, die voorkomt dat West-Europa bevriest, zo meldt de Sunday Times.

Belga

En ironisch genoeg wil dat zeggen dat dit resultaat van het broeikaseffect de voorbode is van een spectaculaire temperatuursdaling.

Die golfstroom brengt water uit het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan, dat door de tropische zon is opgewarmd, naar Noord-Europa en dat warme oppervlaktewater heeft een weldadige invloed op ons klimaat. Maar de reusachtige 'schoorstenen' waardoor koud water van de zeespiegel naar de bodem zonk om te worden vervangen door warmer water uit het zuiden, zijn de jongste tijd zo goed als verdwenen als gevolg van de klimaatswijziging.

Wat betekent, zo waarschuwt professor Peter Wadham, een specialist verbonden aan de universiteit van Cambridge, dat de golfstroom aanzienlijk in kracht is afgenomen. Dat deze "motor" van de golfstroom zo is verzwakt, betekent dat er veel minder warmte naar het noorden en noordwesten van Europa drijft. En het is juist dat opgewarmde zuiderse water dat voor noordelijk gelegen landen zoals het onze voorkomt dat we letterlijk Siberische temperaturen moeten doorstaan.

Hoewel ook professor Wadham niet precies kan voorspellen welke gevolgen deze ontwikkeling zal hebben, wijst hij op andere gevolgen van het broeikaseffect, zoals het smelten van de Poolkappen, en waarschuwt hij voor een sterke temperatuursdaling in ons deel van Europa.

De recente rampenfilm 'The Day After Tomorrow' is voor deze onderzoeker dan ook meer dan fictie. Al geeft hij ons, als troost, de verzekering mee dat het doemscenario dat in die prent werd afgebeeld, in werkelijkheid niet zo snel zal verlopen.