Mogelijk is crashsite van VS-Marssonde gevonden

Mogelijk heeft een Amerikaanse Marssonde de plaats gevonden waar een eerdere sonde van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA kan zijn neergestort, zo heeft het bedrijf Malin Space Science Systems (MSSS) vrijdag samen met de NASA bericht.

Belga

In december 1999 verdween de Mars Polar Lander (MPL) ineens, na uitstekend op koers te zijn geweest om in de buurt van de zuidelijke pool van de Rode Planeet te landen.

Wat er toen juist is gebeurd, was nooit uit te klaren. Het leidde in ieder geval tot een kater bij de NASA, die nog een andere peperdure Marsverkenner bij aankomst kwijt raakte, klaarblijkelijk omdat bij de bouw van de sonde een verschillend metriek stelsel was gebruikt.

Op zoek naar een verklaring maakte de Mars Global Surveyor foto's van plaatsen waar de MPL eventueel kon zijn neergesmakt. In 2000 leverde dit een mogelijke kandidaat-crashsite op, die vervolgens nader onderzoek kreeg.

De vermoedens zijn door foto's in 2004 alleen maar groter geworden dat het inderdaad de plaats van impact is. Meer nog, de afdaling en het afremmen van de MPL vlakboven het Marsoppervlak zou min of meer zijn verlopen zoals het hoorde en de sonde zou zelfs min of meer intact zijn gebleven na een vrije val van op ongeveer 40 meter hoogte.