Grieken winnen veldslag in feta-oorlog

Volgens de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie kan feta beschouwd worden als een beschermde oorsprongsbenaming, met name dan van een traditionele Griekse kaas op basis van schapen- en geitenmelk. De advocaat-generaal verwerpt daarmee klachten uit Duitsland en Denemarken. Het Hof velt over een paar maanden een arrest.

Belga

Om de kwaliteit van de Europese landbouw en voedselproductie te waarderen, beschermt Europa de benaming van producten waarbij er een verband is tussen de kenmerken van het product en de geografische oorsprong.

Reeds in 1996 gunde Europa de BOB-bescherming (beschermde oorsprongsbenaming) ook aan feta. Na klachten van Frankrijk, Duitsland en Denemarken werd de bescherming om formele redenen ingetrokken, in 1999. In 2002 echter gaf de Commissie opnieuw de bescherming. Duitsland en Denemarken trokken opnieuw naar het EU-Hof. Die landen willen de naam feta ook kunnen geven aan kazen (op basis van koeienmelk) die zij maken.

Volgens de advocaat-generaal in zijn advies aan het Hof "voldoet de naam feta aan de vereisten van een beschermde oorsprongsbenaming, omdat hij duidt op een kaas die afkomstig is uit een groot deel van Griekenland en waarvan de kwaliteit en de kenmerken toe te schrijven zijn aan het geografisch milieu, terwijl de productie, de verwerking en de bereiding ervan in een welbepaald gebied plaatsvinden". De bescherming die de Commissie in 2002 bood, moet dus overeind blijven.