Poetin steunt Duitslands aanspraak op permanente VN-zetel

De Russische president Vladimir Poetin steunt het streven van Duitsland om een permanente zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te bemachtigen. Dat zegt hij in een vraaggesprek dat de Duitse krant

Bild

vrijdag publiceerde.

AP Ned

Duitsland heeft de juiste conclusies getrokken uit de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, heeft het boetekleed aangetrokken en maatregelen genomen om een herhaling van de tragedies uit het verleden te voorkomen, zei Poetin. "We kunnen de huidige en toekomstige generaties Duitsers niet dwingen zich almaar te blijven kastijden. Het land moet niet het gevoel hebben dat zijn rechten op het wereldtoneel zijn ingeperkt."

Onder de in 1944 geboren Schröder is Duitsland zich zelfbewuster gaan gedragen in het internationale verkeer. Schröder heeft een zeer hartelijke relatie opgebouwd met Poetin, die als KGB-officier in Duitsland gestationeerd is geweest en vloeiend Duits spreekt. In het dubbelinterview met de twee leiders dat Bild publiceerde zei Schröder dat zijn vriendschap met Poetin niemand hoeft te verontrusten, omdat die tegen niemand gericht is.

Schröder brengt maandag een bezoek aan Moskou, dat in het teken staat van de zestigste herdenking van de Duitse nederlaag. Hij noemde de uitnodiging van Poetin om de festiviteiten rond het einde van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen een grote eer en een "bewijs van vertrouwen in het Duitse volk".

Een woordvoerder van de Russische regering zei dat Schröder onder andere een begraafplaats zal bezoeken waar enkele honderden Duitse soldaten zijn begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het Sovjet-leger krijgsgevangen zijn gemaakt en na de oorlog in kampen in Siberië zijn weggekwijnd. Zijn voorganger Helmut Kohl heeft in 1996 al een bezoek gebracht aan de begraafplaats Ljoeblino, die kort tevoren door de nieuwe Russische machthebbers in ere was hersteld. Schröder en Poetin zullen ook gesprekken voeren met veteranen uit beide landen.