Landuyt: maximaal 2 uur versperring na ongeval

Na een verkeersongeval mag de weg niet langer dan twee uur versperd zijn. Op die manier wil de minister van Mobiliteit, Renaat Landuyt (sp.a), monsterfiles zoals woensdag tussen Brussel en Leuven vermijden.

Belga

"Het algemeen belang weegt op een bepaald moment zwaarder dan de vaststelling van het ongeval."

De E40 Van Leuven naar Brussel was woensdag van drie uur in de namiddag tot negen uur 's avonds geblokkeerd. Gevolg: vijftig kilometer file. Een vrachtwagen was in Sterrebeek ingereden op de wagen, met caravan, van een echtpaar uit Alken. De 38-jarige man en zijn vrouw waren op slag dood. Onder meer door de lastige takeling kon de snelweg pas na zes uur worden vrijgemaakt.

"Maar de wachttijden dikken niet alleen om technische redenen aan", reageert Landuyt. "Vaak is het wachten op de experts, die zelf in de file staan. Bovendien moeten de omstandigheden dikwijls ongewijzigd blijven, tot de vaststelling is gebeurd. Maar we leven toch niet meer in de tijd van paard en kar? Met fotografie en andere technieken kunnen de omstandigheden perfect worden vastgelegd? En de kwestie van de experts kan worden opgelost door hen aan de politie toe te voegen, zodat ze meteen ter plaatse zijn."

De hoge betrokkenheid van vrachtwagens bij ongevallen inspireert Landuyt tot een apart instituut voor verkeersveiligheid van het vrachtvervoer. Het model daarvoor is het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV).