Vaticaan ontslaat een te kritische jezuiet

Onder druk van het Vaticaan heeft de Amerikaanse jezuiet Thomas Reese, hoofdredacteur van het katholieke blad 'America', vrijdag zijn ontslag ingediend. Dat meldden zaterdag verscheidene Amerikaanse kranten.

Belga

Reese, steevast op televisie zodra onderwerpen over de katholieke kerk werden besproken, werd tot ontslag gedwongen nadat hij een aantal kritische artikels had gepubliceerd over de houding van de kerk jegens het homohuwelijk, het gebruik van condooms om aids te voorkomen of het verbod om ter communie te gaan voor politici - in concreto: presidentskandidaat John Kerry - die abortus niet verwerpen.

Het tijdschrift America, een door de jezuieten gepubliceerd weekblad dat "centrum-linkse" politieke opvattingen ventileert, publiceerde een communiqué waarin het vertrek van de 60-jarige Reese wordt aangekondigd, zonder een woord van uitleg over de reden van zijn opstappen.

Volgens het onafhankelijke blad National Catholic Reporter heeft Reese ontslag genomen op vraag van de jezuieten, nadat de Congregatie voor de Geloofsleer - tot voor kort geleid door de huidige paus - vijf jaar lang druk had uitgeoefend. Medio maart zou de Congregatie, die waakt over de dogma's van de katholieke kerk, besloten hebben dat Reese ontslag moet nemen, zo schreef de New York Times