Blair maakt nieuw kabinet bekend

De Britse premier Tony Blair heeft vrijdagavond zijn nieuwe kabinet bekendgemaakt. De meeste zwaargewichten blijven op hun plaats, enkele kabinetsleden krijgen een andere portefeuille en een enkeling keert niet terug.

Belga

Blairs rechterhand en beoogd opvolger Gordon Brown blijft minister van financiën en minister van buitenlandse zaken Jack Straw blijft eveneens op zijn post. Minister van defensie Geoff Hoon wordt de nieuwe voorzitter van het Lagerhuis en wordt op defensie opgevolgd door David Blunkett, de blinde oud-minister die tijdens de vorige kabinetsperiode aftrad nadat uitlekte dat hij een affaire had met een getrouwde vrouw.

De huidige minister van handel Patricia Hewitt wordt de nieuwe minister van volksgezondheid, een belangrijke post omdat Blair heeft aangekondigd de gezondheidszorg de komende jaren grondig te willen reorganiseren. Ook Alan Johnson (arbeid en pensioenen) krijgt een nieuwe portefeuille. Hij wordt de nieuwe staatssecretaris van industrie, energie en productiviteit. Peter Hain wordt de nieuwe minister voor Noord-Ierland en moet er de komende jaren voor zorgen dat het Noord-Ierse vredesplan wordt uitgevoerd.