Leden Moslimbroederschap opgepakt bij protesten in Egypte

De Egyptische politie heeft vrijdag vier kopstukken van de Moslimbroederschap gearresteerd en meer dan honderddertig andere leden van de verboden organisatie opgepakt bij protestdemonstraties in en rond Caïro. Bij een van de demonstraties overleed een aanhanger van de Broederschap aan een hartaanval.

AP Ned

Een van de gearresteerde leiders was Essam el-Erian. Hij werd uit zijn huis naar politieauto's gevoerd waar tientallen gemaskerde leden van de speciale eenheid omheen stonden, zei een woordvoerder van de Broederschap. De politie zei dat El-Erian, Omar Darrag, Hamdi Shaheen en Mohammed Assabchi waren aangehouden wegens het organiseren van illegale demonstraties.

Duizenden aanhangers van de Broederschap namen deel aan de protestdemonstraties. Zij eisten hervormingen en de vrijlating van honderden leden van de groep die woensdag werden gearresteerd. De redacteur van de website van de Broederschap zei dat een 40-jarige demonstrant in een moskee in Talkha, bij de Mansoura in de Nijldelta, was overleden nadat de politie demonstranten daar met traangas had bestookt. De politie zei dat de man aan een hartaanval was overleden.

De leider van de oppositiepartij Al-Ghad, Ayman Nour, zei vrijdag dat een van zijn aanhangers is gedood en twintig gewond zijn geraakt bij aanvallen, daags te voren, op drie bussen met leden van zijn partij. Nour, die heeft aangekondigd dat hij het bij de presidentsverkiezingen van september opneemt tegen president Hosni Mubarak, stelde Mubarak verantwoordelijk voor "deze daad van terrorisme". Hij zei een aanklacht tegen hem te hebben ingediend.

Volgens Nour had een politieauto een man overreden die was gekomen om hem en honderdveertig andere partijleden te begroeten toen zij met hun konvooi naar Sharqiya, tachtig kilometer ten noordoosten van Caïro, waren gekomen. De politie zei dat er inderdaad iemand was overleden na te zijn overreden door een politieauto, maar dat het geen aanhanger van Nour was maar een man die gewoon met zijn gezin over straat liep.

Volgens aanhangers van Nour werden de bussen vijf kilometer buiten Sharqiya door een woeste menigte aangevallen met stokken, stenen en glazen met bijtend zuur. "Deze barbaarse en terroristische tactieken tonen aan dat het regime actieve oppositiepartijen niet kan tolereren en niet echt de bedoeling heeft een werkelijke democratie op te bouwen of vrije verkiezingen te houden", zei Nour.

Mubarak heeft het parlement eerder dit jaar tot veler verrassing opgeroepen de grondwet te wijzigen om te zorgen dat meerdere kandidaten kunnen deelnamen aan de presidentsverkiezingen.