Gaia overweegt klacht tegen lijst met 'extremistische' groeperingen

Dierenrechtenorganisatie Gaia vindt het een schande dat haar naam op een lijst met 'extremistische en terroristische groeperingen' prijkt die volgens Gazet van Antwerpen bij de Antwerpse politiediensten circuleert. GAIA overweegt dan ook klacht in te dienen tegen de opstellers van de lijst wegens laster en eerroof, zo liet de organisatie vrijdag weten in een persbericht.

Belga

"Wij beschouwen de vermelding op die lijst niet alleen als een aanslag op onze eerbaarheid, maar ook op die van onze ruim 20.000 leden en supporters", reageert directeur Ann De Greef. "Wat de Antwerpse politie bezielt om Gaia als terroristisch of extremistisch te beschouwen, is voor ons een raadsel. Onze organisatie maakt deel uit van het Raadgevend Comité voor de Voedselveiligheid en van de Raad voor Dierenwelzijn die minister van Volksgezondheid Demot adviseert. Die laten zich beslist niet in met terroristen of extremisten."

Het stoort De Greef ook dat Gaia zomaar hetzelfde etiket krijgt opgeplakt als dierenbevrijdingsorganisatie ALF. "Hun filosofie staat haaks op de onze. Wij dragen geweldloosheid hoog in het vaandel en hebben ons steeds gedistantieerd van hun gewelddaden. Dat we nu in één adem vernoemd worden met hen, is gewoonweg schandalig."

Gaia is beslist niet de enige naam op die lijst die de wenkbrauwen doet fronsen. Ook organisaties als het Davidsfonds, het Humanistisch Verbond en het Forum voor Vredesactie worden erop vermeld. "Ik kan alleen maar hopen dat burgemeester Patrick Janssens hiertegen zal optreden en een aantal namen, waaronder ook die van Gaia, van die lijst zal halen", aldus nog De Greef.