Antwerpen pakt spijbelen hard aan

Het Antwerps stadsbestuur wil diegenen die jongeren aanzetten tot spijbelen streng straffen.

Belga

Jongeren die 's morgens gaan ontbijten in cafés krijgen gratis drank om hen aan te zetten de rest van de dag in de drankgelegenheid te blijven hangen. Het nieuwe politiereglement treedt hier streng tegen op.

"We stellen vast dat er vooral een probleem ontstaat in de omgeving van scholen", zegt schepen van Veiligheid Dirk Grootjans (VLD) over de spijbelproblematiek. "Scholieren eten blijkbaar niet meer thuis, maar nemen wel eens een ontbijt in een café. Daar is niks mis mee. Alleen merken we dat in bepaalde instellingen gepoogd wordt om die jongeren na het ontbijt de rest van de dag er te houden. Daarvoor wordt zelfs de drank er gratis aangeboden. De scholieren zo tijdens de verplichte schooltijden uit het klaslokaal houden, kan natuurlijk niet", stelt Grootjans.

"Met de nieuwe politiecodex, die op 17 mei aan de gemeenteraad wordt voorgelegd, pakken we dat spijbelprobleem aan. We zeggen dat het verboden is activiteiten te stimuleren die verhinderen dat jongeren naar school gaan", aldus burgemeester Patrick Janssens. "Het nieuwe reglement laat ons toe administratieve boetes tot 250 euro te geven, maar ook vergunningen in te trekken of te schorsen en instellingen te sluiten."