Vrouw haalt man in bij AA

Steeds meer vrouwen sluiten zich aan bij de Anonieme Alcoholisten (AA). In Limburg zijn er nu al evenveel mannelijke als vrouwelijke AA'ers.

Belga

"De Vlaamse soapseries werken wervend", luidt het. België telt naar schatting een half miljoen alcoholverslaafden. Van de vrouwen heeft 3,6 procent een drankprobleem.

Zowel in 'Familie' als in 'Thuis' duiken geregeld vrouwen op met een drankprobleem. Vaak gaan die naar de AA. Veel vrouwelijke kijkers met hetzelfde probleem herkennen zichzelf en nemen een voorbeeld aan de drankverslaafde op tv. Dat zegt Jos, woordvoerder van de Limburgse Anonieme Alcoholisten, die zoals andere AA-leden enkel zijn voornaam bekendmaakt in de VUM-kranten.

Om aan te geven hoe snel de evolutie gaat, schetst hij de situatie van een paar jaar geleden. "Toen was de verhouding vrouwen-mannen een tegen zeven. Vandaag een tegen een." In West-Vlaanderen, waar de meeste AA-groepen zitten, is de verhouding voorlopig nog een vrouw tegen drie mannen. Een paar jaar geleden was dat een tegen tien.

Danny, de West-Vlaamse woordvoerder, schrijft de stijging van het aantal vrouwelijke AA'ers ook toe aan de emancipatie. "Daardoor komen vrouwen meer buiten, is er meer contact met alcohol en meer gevaar voor verslaving, maar daardoor durft men ook sneller naar de AA stappen."

In 2001 werd geschat dat 9,5 procent van de Belgische mannen een alcoholprobleem heeft, tegen 3,6 procent van de vrouwen. Vorig jaar waarschuwde het Hoger Instituut van de Arbeid dat het alcoholprobleem nog veel groter is dan we toegeven in onderzoeken.