Kruideniers haken massaal af

Er zullen dit jaar tot vijfhonderd zelfstandige buurtwinkels verdwijnen. Vooral kruideniers ouder dan 45 jaar haken af. Zij zien nieuwe investeringen in voedselveiligheid niet zitten. Die zijn noodzakelijk, omdat sinds begin dit jaar nieuwe Europese hygiënestandaarden van kracht zijn. Volgens de winkeliersorganisatie VDV kunnen de nodige investeringen voor een traditionele kruidenierszaak oplopen tot meer dan 12.500 euro.

Belga

Ook bij de overgang van frank naar euro in 2000 en 2001 gaven veel kruideniers er de brui aan, omdat zij de investeringen in nieuwe kassasystemen te duur vonden.

"Net zoals bij de euro is het met de hygiëne-investeringen niet louter een financiële kwestie, maar ook een psychologische", zegt Luc Ardies van VDV. "De nieuwe investering kan net de druppel zijn die de emmer doet overlopen, waardoor de winkelier er de brui aan wil geven."

Wie stopt, vindt heel moeilijk een opvolger. Op tien jaar tijd is het aantal kleine voedingswinkels al met ruim 40 procent afgenomen tot minder dan 6.000 winkels.