Commandant Abu Graib gedegradeerd

Brigadegeneraal Janis Karpinski, die in Irak belast was met het toezicht op de Abu Ghraib-gevangenis, wordt in rang teruggezet om de misstanden die in de Iraakse gevangenis hebben plaatsgevonden.

AP Ned

President George Bush stemde donderdag in met de degradatie van Karpinski, die volgens een onderzoek van defensie nalatig is geweest bij het uitoefenen van haar toezichtstaak en niet heeft ingegrepen toen er signalen de defensietop bereikten dat soldaten zich schuldig maakten aan de mishandeling van Iraakse gevangenen.

De mishandeling van gevangenen in Abu Ghraib wordt door een onderzoekscommissie van het leger omschreven als "doelloos sadisme". In de meeste gevallen had de mishandeling niets te maken met het verkrijgen van inlichtingen. Dat is in tegenspraak met wat de soldaten zeggen die tot nu toe zijn aangeklaagd wegens de mishandelingen. Zij beweren in opdracht van superieuren te hebben gehandeld.

Karpinski is de hoogste militair die verantwoordelijk is gesteld voor het Abu Ghraib-schandaal. Drie andere generaals hoger in rang dan Karpinski zijn vrijgepleit van verantwoordelijkheid, onder wie Ricardo Sanchez, de voormalige opperbevelhebber van het Amerikaanse leger in Irak.