Abnormale hoge gemiddelde temperatuur in april

Een abnormaal hoge minimumtemperatuur heeft er de voorbije maand voor gezorgd dat de gemiddelde temperatuur eveneens abnormaal was.

Belga

Dat blijkt uit de klimatologische cijfers van het KMI voor april in Ukkel, die zondag zijn vrijgegeven. Blikvanger is ook de zeer abnormaal lage windsnelheid.

De wind blies in april gemiddeld aan 3,0 meter per seconde, wat "zeer abnormaal" is voor de vierde maand van het jaar. Met deze kwalificatie duidt het KMI op een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. Meteen is ook het record van 1984 geëvenaard. De normale waarde bedraagt 3,7 meter per seconde.

De gemiddelde temperatuur beliep 10,7 graden, eveneens "abnormaal" voor april. Normaal is het 9,0 graden. "Abnormaal" betekent in het KMI-jargon een verschijnsel dat één keer wordt bereikt of overtroffen in zes jaar. Die vrij hoge gemiddelde temperatuurswaarde wordt veroorzaakt door de eveneens "abnormaal" "hoge" minimumtemperatuur van 6,6 graden. Normaal is het 's nachts 5,0 graden in april.

Met 14,7 graden was de gemiddelde maximumtemperatuur normaal. "Abnormaal" was dan weer de 9,4 hPa gemiddelde dampdruk.

Alle andere weerparameters waren normaal zoals de 121 uur 40 minuten zonneschijn en de 17 neerslagdagen, goed voor 46,1 liter per vierkante meter.