Twee op zee vermiste Amerikaanse tieners na zes dagen gevonden

Twee Amerikaanse tieners die bijna een week geleden in zwaar weer verdwenen met een kleine zeilboot zijn zondag teruggevonden, ruim 160 kilometer verwijderd van de plaats waar ze vorige week maandag van vertrokken.

AP Ned

De twee tieners overleefden naar eigen zeggen aanvallen van haaien en bijna een week zonder water.

Josh Long (18) en Troy Driscoll (15) stapten vorige week bij Sullivans Island voor de kust van South Carolina in hun Sunfish om te gaan vissen, ondanks waarschuwingen dat er slecht weer aan zat te komen. Al snel kwamen de jongens erachter dat de weersvoorspellingen klopten en dat hun kleine zeilbootje niet tegen de sterke winden zou zijn opgewassen. Eenmaal een stuk op zee slaagden ze er echter niet meer terug te keren naar Sullivans Island.

Toen de jongens maandagavond niet thuis kwamen, werden ze als vermist opgegeven en startte een grootschalige zoekoperatie onder leiding van de kustwacht. Nadat de jongens de kustlijn uit het gezicht hadden verloren, wisten ze niet meer welke kant ze op moesten varen. De tweede dag verloren ze de hengel waarmee ze hoopten vis te vangen om in leven te blijven. "Ik dacht dat we dood zouden gaan", aldus Driscoll.

De jongens hadden eten en drinken mee voor een middag, maar niet voor een week op zee. Ze probeerden overdag koel te blijven door af en toe in het water te duiken, maar werden daarbij verscheidene malen de boot weer ingejaagd door in de buurt rondzwemmende haaien. 's Nachts bleven ze warm door om beurten het ene wetsuit aan te trekken dat ze bij zich hadden.

In de loop van de week zagen de jongens verscheidene schepen, maar geen van de bemanningen merkte hen op. Een van de nachten schrokken de jongens de wakker toen een enorm containerschip bijna over hun boot heen vaarde, maar ook nu bleef hun geroep om hulp onbeantwoord.

Long en Driscoll werden zondagmiddag uiteindelijk opgepikt door een vissersboot in de buurt van Cape Fear, 160 kilometer verwijderd van Sullivans Island, en ver buiten het gebied waar de kustwacht naar de jongens zocht. "Ze hebben een miraculeus verhaal over overleven te vertellen", aldus een oom van Long, die ook direct financiële mogelijkheden zag. "Dit verhaal moet verfilmd worden."

De kustwacht heeft een onderzoek aangekondigd naar hoe de computersimulaties er zo ver naast konden zitten met betrekking tot het gebied waarbinnen de jongens zich moest bevinden.