Twaalfjarige Brando Meganck is Brusselaar van het jaar

De twaalfjarige Brando Meganck is zaterdagavond verkozen tot Brusselaar van het jaar. Dat laat de vzw Ara weten in het kader van de Week van het Brussels. De jonge Brusselaar kreeg de onderscheiding voor zijn inzet om op zeer jonge leeftijd zijn Brussels dialect te perfectioneren.

Belga

Brando haalde met zijn streektaal de pagina's van Het Laatste Nieuws en werd ook gevolgd door Ketnet, de jongerenzender van de VRT. Hij kreeg de prijs net voor een voorstelling van het Brussels Volkstheater, die de tweede Week van het Brussels zaterdag afsloot.

"Brando zocht mij verleden jaar, na een voorstelling van het Volkstejoêter, op met de vraag hoe hij aan een boek kon geraken over het Brussels dialect. Hij wou zich perfectioneren, om met zijn vader en grootvader in hun eigen streektaal te kunnen praten. Met zijn moeder was dat niet zo evident, vermits zij van Nederlandse afkomst is", verduidelijkt Robert Delathouwer, organisator van de prijsuitreiking en voorzitter van de jury.

"Ik gaf Brando een Brussels woordenboek geschreven door Marcel de Schrijver. Een tijdje later stond hij in het Laatste Nieuws en kwam Ketnet hem volgen. Dit bewijst alleszins dat de jongere generatie nog niet helemaal verloren is voor de streektaal. De nieuwe streektaalcoördinator Geert Dehaes is 28, de Brusselse metalrockers Camerlynck 20 en 25, en Brando Meganck is er 12. En zo zijn er nog velen. Het Brussels dialect zal dus nog wel een 70-tal jaar verder leven."

Brando kreeg een uniek gesigneerd werk van kunstenaar Henri Vanderborght (schilder achter glas) en een set van 8 petanqueballen. "Als ze met ons ook Brussels spreekt, mag mama meespelen", aldus nog de nieuwe Brusseleir van 't joer.