Eerste democratisch gekozen Iraakse regering geïnaugureerd

Print
In Bagdad is dinsdag de eerste democratisch gekozen regering van Irak officieel geïnaugureerd.
Tijdens een ceremonie in een gebouw in de zwaarbewaakte Groene Zone in het centrum van de Iraakse hoofdstad beloofde eerst de nieuwe premier Ibrahim al-Jaafari plechtig Irak en zijn bevolking te verdedigen. Daarna volgde de rest van zijn voorlopig 27 leden tellende kabinet. Vijf van de 32 ministeries in de regering zijn nog niet bezet. Binnen de coalitie bestaat nog steeds onenigheid over wie leiding moet gaan geven aan de ministeries van defensie, olie, elektriciteit, industrie en mensenrechten. Deze departementen worden voorlopig geleid door interim-ministers. Ook over de invulling van twee vice-premiersposten zijn de partijen het nog niet eens. De sjiitische premier Al-Jaafari wordt zelf interim-minister van defensie, een functie die eigenlijk bedoeld is voor een soenniet. Vice-premier Ahmad Chalabi, ook een sjiiet en een voormalige nauwe bondgenoot van het Pentagon, wordt interim-minister van olie.

De 27 ministers zijn afgevaardigden uit alle bevolkingsgroepen in Irak. Er zitten vijftien sjiieten, zeven Koerden, vier soennieten en een christen in het kabinet. De soennieten hadden meer posten in de regering moeten krijgen, maar een meerderheid binnen Jaafari's eigen sjiitische alliantie wilde absoluut niet dat er soennieten minister zouden worden die banden hebben gehad met de Iraakse ex-president Saddam Hussein.

Het voornamelijk uit soennieten bestaande verzet in Irak heeft al aangegeven zijn strijd tegen de autoriteiten in het land voort te zetten, ook als hun geloofsgenoten zitting hebben in de regering. De Iraakse president Jalal Talabani wenste het kabinet sterkte bij zijn zware maar historische taak om een "verenigd en democratisch Irak" te vormen. Tijdens de inauguratie van het nieuwe kabinet was goed te zien dat de verdeeldheid over de ploeg groot is. Veel Iraakse parlementariërs bleven weg bij de ceremonie.