1 mei: MR viert feest en herhaalt eisen inzake B-H-V

Zoals gebruikelijk heeft ook de MR 1 mei gevierd. Dat gebeurde opnieuw in Geldenaken, de thuishaven van Europees Commissaris Louis Michel. Premier Guy Verhofstadt woonde totnogtoe steeds het feest bij, maar ontbrak deze keer, officieel omdat hij moet rusten. De Franstalige liberalen herhaalden hun eisen inzake Brussel-Halle-Vilvoorde.

Belga

Vooral FDF-voorzitter Maingain weidde uit over Brussel-Halle-Vilvoorde, en in mindere mate ook MR-voorzitter Didier Reynders. Maingain wees erop dat de MR vastberaden is in dit dossier. "Wij zijn bereid om te praten, maar niet onder de voorwaarden die ons worden opgelegd", zei hij. "Degenen die vandaag de moed niet hebben om neen te zeggen tegen een splitsing zullen morgen de moed niet hebben om neen te zeggen tegen een splitsing van de sociale zekerheid", voegde hij eraan toe. Indien er geen oplossing komt voor het dossier is dat volgens Maingain niet erg. Niemand zal daar onder lijden, meent hij.

De FDF-voorzitter haalde uit naar de partijen die ontstonden uit de Volksunie (Spirit en N-VA), maar poneerde tevens dat het gevaar soms komt uit een hoek die je niet verwacht.

MR-voorzitter Didier Reynders had gelijkaardige kritiek. "Ik betreur dat een kleine partij die explodeerde sterker is dan ooit tevoren. Ik betreur dat deze nationalisten veel invloed hebben op de Vlaamse christen-democraten en socialisten".

Volgens Maingain zou de institutionele toekomst van ons land er compleet anders uitzien, mochten de christen-democraten opnieuw aan de macht komen. Dan gaan we richting een confederaal model opgelegd door de CD&V, luidde het.

Zowel MR als FDF herhaalden dat er geen sprake kan zijn van een splitsing zonder een uitbreiding van het Brussels gewest en zonder een verbetering van de situatie van de Franstaligen in de Vlaamse rand.

Voor het overige benadrukte Reynders het belang van de economie en werkgelegenheid. Hij drukte zijn tevredenheid over de maatregelen die de regering nam voor de zelfstandigen. Tijdens de MR-viering werd niet gesproken over het al dan niet invoeren van de algemene sociale bijdrage. Op het kabinet-Reynders wordt wel benadrukt dat de Franstalige liberalen altijd gekant zijn geweest tegen deze vorm van belasting die alle inkomsten treft.