Extra controle begroting op til

Als de economische groei blijft tegenvallen, is er eind juni een bijkomende begrotingscontrole nodig. Dat zegt vice-premier Johan Vande Lanotte in Het Nieuwsblad op zondag. Begrotingscontroles gaan gepaard met extra besparingen, maar daar wil de minister zich nog niet aan wagen.

Belga

Minister Vande Lanotte is geschrokken van de nulgroei die de Nationale Bank vorige week voor het eerste kwartaal meldde. "Januari en februari waren qua inkomsten alleszins bijzonder slecht. Maart was spectaculair veel beter inzake btw-ontvangsten en voorafbetalingen van de belastingen. De conjunctuur valt eigenlijk niet meer te voorspellen", zegt de minister van Begroting.

"Op basis van de voorlopige cijfers van de Nationale Bank gaan we naar een groei op jaarbasis tussen de 1,6 en 1,8 procent. Tijdens de begrotingscontrole van anderhalve week geleden gingen we nog uit van een groei van 2,2 procent. Terzelfder tijd legden we een provisie van 200 miljoen euro aan tegen conjunctuurtegenvallers. Zakt de groei onder de 1,8 procent, dan zullen die reservers niet volstaan", luidt het.