Minister Dewael gaat immigratieproblematiek bespreken in Marokko

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) brengt vanaf maandag een bezoek aan Marokko. Hij zal er zich, samen met zijn Marokkaanse collega Al Mostapha en met eerste minister Driss Jettou, voornamelijk buigen over de immigratieproblematiek, en meer specifiek de visumproblematiek, zo deelde zijn woordvoerder, Jo De Ro, vrijdag mee.

Belga

"Er zijn veel mensen die een visumaanvraag indienen om de verkeerde redenen, zoals om zogenaamd een opleiding te komen volgen in ons land", aldus nog De Ro.

Tijdens de jaarlijkse consulaire dagen op 13 april heeft minister Dewael gezegd de Belgische consuls beter te willen wapenen voor de taken die ze in het kader van het migratiebeleid moeten vervullen. Zijn bezoek aan Marokko sluit daarbij aan, zo luidt het. De minister zal zich eerst naar Rabat begeven, waar hij maandagmiddag zijn Marokkaanse collega zal ontmoeten. Zij zullen het hebben over de strijd tegen het terrorisme, illegale immigratie, drugssmokkel en mensenhandel "om zo hieromtrent een samenwerking tussen België en Marokko uit te bouwen". Ook de situatie van de Marokkaanse gemeenschap in België, de islam en de integratie zullen aan bod komen.

In de namiddag zullen beide ministers de Marokkaanse eerste minister op de hoogte brengen van hun gedachtewisselingen. Nadien wordt Dewael verwacht op de Belgische ambassade in Rabat, voor een samenkomst met de consulaire diensten.

Dinsdag heeft een ontmoeting plaats tussen minister Dewael en de afgevaardigd minister Nouzha Chekrouni, bevoegd voor de Marokkaanse gemeenschap in het buitenland. Dewael zal het met hem hebben over de recente hervormingen in Marokko en over de integratie van de Marokkanen in België. Na afloop gaat het naar Casablanca voor een bijeenkomst op het algemeen consulaat over de visumproblematiek.

In de loop van de namiddag brengt Dewael een bezoek aan de grootste moskee van Marokko, Hassan II. "De minister wil van zijn verblijf in Marokko profiteren om de Marokkaanse cultuur en tradities beter te leren kennen", aldus zijn woordvoerder.

Patrick Dewael zal zijn bezoek beëindigen in Tanger. Zijn terugkeer naar België is voorzien voor woensdagavond.