Turkse premier Erdogan op bezoek in Israël

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan is zondag in Israël aangekomen voor een tweedaags bezoek aan de joodse staat en de Palestijnse gebieden. Hoofddoel van zijn reis is het herstellen van de goede betrekkingen die Israël en Turkije al jaren hebben, maar die vorig jaar onder druk kwamen te staan toen de Turkse premier felle kritiek uitte op de Israëlische behandeling van de Palestijnen.

AP Ned

Erdogans bezoek begon met het leggen van een krans in het herdenkingscentrum voor de holocaust Yad Vashem. Opvallend genoeg brak de Turkse premier een belangrijk protocol door te weigeren in de Hal van Herinnering een keppel te dragen. Later zondag had Erdogan een ontmoeting met de Israëlische president Moshe Katsav en zou hij besprekingen voeren met zijn ambtgenoot in Israël Ariel Sharon.

Erdogan brengt maandag een bezoek aan de Palestijnse gebieden. In Ramallah op de Westelijke Jordaanoever zal hij naar verwachting spreken met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas en andere Palestijnse leiders. Voor de komst van Erdogan stuurde Turkije als teken van goede wil 140.000 pagina's aan landaktes voor de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever naar de Palestijnse Autoriteit (PA). De akten stammen uit de periode van 1500 tot 1914 toen het Osmaanse Rijk, de voorloper van Turkije, de dienst uitmaakte in het Midden-Oosten. Turkije hoopt dat de akten de Palestijnen zullen helpen hun belangen te verdedigen in de internationale arena, meldde de Turkse krant Milliyet. Naast de akten heeft Turkije ook al 25.000 politieuniformen naar de PA gestuurd.

Turkije is altijd een van de weinige moslimlanden geweest met vriendschappelijke banden met Israël. De twee landen onderhouden goede economische en militaire betrekkingen en duizenden Israëliërs gaan ieder jaar in Turkije op vakantie.