Verdachten van moord Britse hulpverleenster in Irak aangehouden

Amerikaanse en Iraakse troepen hebben zondag bij een inval in een huis in de buurt van Bagdad een aantal verdachten aangehouden van de ontvoering en moord eind vorig jaar op de Britse hulpverleenster Margaret Hassan. Dat heeft een Amerikaanse legerwoordvoerder bekendgemaakt.

AP Ned

Volgens een lid van de Iraakse veiligheidsdienst hebben vijf van de opgepakte verdachten bekend een rol te hebben gespeeld bij de dood van de hulpverleenster.

Hassan was de directeur van CARE International Irak en werd op 19 oktober vorig jaar ontvoerd in Bagdad. Ze was getrouwd met een Irakees en woonde al dertig jaar in het land en hield zich bezig met de verstrekking van humanitaire hulp om de gevolgen van de jarenlange internationale sancties tegen Irak te verzachten.

Op 18 november werd in het soennitische verzetsbolwerk Fallujah het zwaar verminkte lichaam van een vrouw gevonden, waarvan werd aangenomen dat het Hassan was. Op 16 november ontving de Arabische nieuwszender Al Jazeera een videoband waarop een geblinddoekte westerse vrouw in het hoofd werd geschoten. Ook hier betrof het volgens de autoriteiten waarschijnlijk Margaret Hassan.