Miljoenen mensen wereldwijd de straat op voor 1 mei-demonstraties

In Bangladesh werd gedemonstreerd voor een minimumloon, in Rusland tegen de afbraak van de sociale zekerheid, in Duitsland tegen de zelfverrijking van de top van het bedrijfsleven en in Cuba werd zoals gewoonlijk naar een toespraak van Fidel Castro geluisterd. Wereldwijd gingen zondag miljoenen mensen de straat op om de Dag van de Arbeid te vieren, wat op de meeste plaatsen vreedzaam gebeurde.

AP Ned

Ruim een half miljoen Duitsers hielden op tal van plaatsen honderden protestmarsen, vaak met als hoofdthema de voortgaande zelfverrijking van de top van het Duitse bedrijfsleven, terwijl miljoenen 'gewone' Duitsers zonder werk zitten of alsmaar loon moeten inleveren. Ook groot waren de demonstraties in de Russische hoofdstad Moskou, waar duizenden communisten met portretten van Lenin en Stalin door de straten liepen en samen met aanhangers van de oppositie en vakbondsleden protesteerden tegen de door de Russische regering doorgevoerde bezuinigingen in de sociale zekerheid.

In Frankrijk werden de demonstraties van 1 mei gekoppeld aan de dreigende afschaffing van tweede pinksterdag als vrije dag en aan het naderende referendum over de grondwet voor de Europese Unie. Leider Jean-Marie Le Pen van het extreem rechtse Front National was op een demonstratie in Parijs te zien met een bord met de tekst: "Turkije en de Europese grondwet: Nee, ik behoud Frankrijk liever". Anderen droegen spandoeken met teksten als "Blijf van onze vrije dag af". Het afschaffen van tweede pinksterdag moet geld vrijmaken voor de ouderenzorg in Frankrijk.

In de Cubaanse hoofdstad Havana waren vroeg in de middag zondag al ruim een miljoen mensen bijeen op het Plein van de Revolutie in afwachting van de jaarlijkse 1 mei-toespraak van Fidel Castro. In Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, demonstreerden vijfduizend arbeiders voor het vaststellen van het minimumloon op drieduizend takas (veertig euro) en voor scherpere veiligheidsmaatregelen in fabrieken. In Bangladesh stortte vorige maand een confectiefabriek in, wat het leven kostte aan 73 arbeiders.

In Japan werd 1 mei aangegrepen om actie te voeren voor een wereldwijd verbod op kernwapens. De demonstratie is onderdeel van een reeks protestacties tegen kernwapens in Japan in aanloop naar de herdenking van de Japanse overgave in de Tweede Wereldoorlog op 15 augustus zestig jaar geleden. Die overgave werd voorafgegaan door de bombardementen met atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

De 1 mei-viering liep maar op een enkele plaats uit de hand. In de Zwitserse plaatsen Zürich en Lüzern kwam het in de nacht van zaterdag op zondag tot botsingen tussen extreem linkse en rechtse jongeren. In Moskou vochten de jeugdbewegingen van de Nationale Bolsjewieken en de Rode Jeugd Avant-garde met de oproerpolitie.

De volkswijk Kreuzberg in Berlijn, waar 1 mei-demonstraties gewoonlijk vreselijk uit de hand lopen, beleefde zelfs de rustigste Dag van de Arbeid sinds jaren. Bij opstootjes met demonstranten raakten drie politieagenten gewond en er werden 69 relschoppers gearresteerd, maar er waren bij lange na niet zo veel geweldsincidenten als in voorgaande jaren, aldus de Berlijnse politie.