Blair besliste zeer snel tot Britse deelname aan oorlog in Irak

De Britse premier Tony Blair heeft al vanaf juli 2002 gehamerd op een Britse deelname aan de door de Amerikanen geleide invasie in Irak. Dat staat te lezen in de zondagskrant Sunday Times, dat een memorandum van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken kon inkijken. Het memorandum was "geheim en strikt persoonlijk, voorbehouden aan Britse lezers".

Belga

De publicatie van het geheime document is koren op de molen van de politieke tegenstanders van Blair in de aanloop naar de komende parlementsverkiezingen. De afgelopen week stonden de kiescampagnes volledig in het teken van de Iraakse kwestie.

Blair, elf ministers en leden van de inlichtingendiensten hebben de mogelijke invasie in Irak besproken op 23 juli 2002 tijdens een vergadering waar ook het hoofd van de buitenlandse inlichtingendiensten, Sir Richard Dearlove, aanwezig was. Die verklaarde toen dat de Amerikanen "militaire actie als onvermijdelijk beschouwden".

"We moeten uitgaan van het principe dat het Verenigd Koninkrijk aan een militaire actie zou moeten deelnemen", zo staat er in het document. "Admiraal Boyce moet tegen het einde van de week alle details over de (Amerikaanse) plannen voor een invasie en de eventuele Britse bijdrage daartoe, verzamelen".

De laatste zin van het memorandum luidt: "We mogen de juridische kwesties niet opzijschuiven: de advocaat-generaal moet samen met de juridische raadgevers van het Foreign Office en het ministerie van Defensie de wettelijkheid van een oorlog bestuderen".

Een woordvoerder van Blair reageerde zondag reeds op het artikel in de Sunday Times en liet weten dat de bewuste vergadering plaatsvond vóór de beslissing was genomen om een nieuwe VN-resolutie te laten stemmen en de diplomatieke druk op Saddam Hoessein op te voeren.

De laatste resolutie van de VN-Veiligheidsraad die Irak waarschuwde voor "ernstige gevolgen" als het land zich niet boog naar de vorige resoluties over de massavernietigingswapens, dateert van november 2002.