Massale betoging in Nepal tegen koning Gyanendra

Rond de tienduizend mensen zijn zondag in de Nepalese hoofdstad Kathmandoe de straat op gegaan om te betogen tegen het bewind van koning Gyanendra en het herstel van de democratie te eisen.

AP Ned

De vakbonden en de oppositie hadden twee betogingen georganiseerd in het kader van de Dag van de Arbeid. "Wij willen democratie. Weg met de autocratie", luidde de leuze van de betogers.

Gyanendra hief zaterdag de noodtoestand op, die hij op 1 februari had afgekondigd, nadat hij de regering had ontbonden en de burgerrechten opgeschort. Volgens de Nepalese grondwet mocht de noodtoestand drie maanden duren. Verwacht werd dat Gyanendra de maatregel zou verlengen.

De Indiase minister van buitenlandse zaken Natwar Singh noemde de opheffing van de noodtoestand "een eerste stap' op weg naar terugkeer naar de democratie, maar drong tegelijkertijd aan op vrijlating van alle politieke gevangenen, opheffing van de beperking van de media en de vestiging van een interim-regering waarin alle politieke partijen vertegenwoordigd zijn.

Onder de noodtoestand werden honderden politici opgepakt, onder wie de voormalige premier Sher Bahadur Deuba. Alle demonstraties tegen de regering werden verboden.