Partij Tony Blair haalt het in de peilingen

De partij van de Britse premier Tony Blair ligt voorop in de peilingen over de stemintenties voor de parlementsverkiezingen van volgende donderdag. New Labour heeft een voorsprong van 3 tot 8 procent op de andere Britse partijen.

Belga

De peiling van het bureau YouGov, waarvan de resultaten zondag in de Sunday Times staan, geeft Labour 36 procent van de stemmen. De Conservatieven, de belangrijkste oppositiepartij, zouden de steun krijgen van 33 procent van de Britten en de Liberaal-Democraten, ook uit de oppositie, stranden op 23 procent. Als deze percentages de realiteit benaderen, zou dat zich vertalen in 369 zetels voor Labour, 181 voor de Tories en 65 voor de Liberaal-Democraten.

In een andere peiling, gepubliceerd door de Independent on Sunday, haalt Labour 39 procent van de stemmen, de Conservatieven 31 procent en de Liberaal-Democraten 23 procent. Ook de overige twee peilingen, in de Observer en de Sunday Telegraph, zien Labour de verkiezingen winnen.

Wat Blair zelf betreft, zijn de resultaten minder hoopgevend. Na een week van polemieken over het engagement van Groot-Brittannië in de oorlog in Irak meldt de Sunday Times dat 46 procent van de Britten hun premier een "leugenaar" vindt. Vijftig procent van de respondenten vindt hem geen goed regeringsleider.

Volgens dezelfde peiling denkt slechts 26 procent van de ondervraagden dat Michael Howard, de leider van de Conservatieven, het goed zou doen als premier. Meer dan de helft, 52 procent, ziet ook liever niet dat Charles Kennedy van de Liberaal-Democraten aan het roer van het land komt te staan.