Canada keurt eerste medicijn op basis van cannabis goed

Print
Savitex, de eerste pijnstiller op basis van cannabis, is definitief goedgekeurd in Canada, zo heeft het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals dinsdag in Londen bekendgemaakt.
GW ging met het Duitse Bayer samen om Savitex, dat voor mensen met multiple sclerose bestemd is, op de markt te brengen. "We zijn erg blij dat Savitex groen licht gekregen heeft van de Canadese autoriteiten. Het is wereldwijd de eerste keer dat een derivaat van cannabis als medicijn goedgekeurd wordt", zei Geoffrey Guy, president-directeur van GW Pharmaceuticals, een klein laboratorium in het zuiden van Engeland.
Bayer zou het medicijn, waarvan de hoofdbestanddelen tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD) zijn, nog voor de zomer in Canada in de handel brengen.

Ongeveer 50.000 mensen lijden in Canada aan multiple sclerose en de ziekte gaat in 80 procent van de gevallen met hevige pijn gepaard. GW Pharmaceuticals wacht ook in Groot-Brittannië op toestemming om het nieuwe medicijn te verhandelen, maar de procedure heeft er vertraging opgelopen.