Foccroulle: "Vlaamse Opera heeft eigen koor en orkest nodig"

Print
Een eigen huisorkest of huiskoor is essentieel voor de Vlaams Opera. Het is belangrijk dat de Vlaamse regering grondig nadenkt over de voorstellen die nu op tafel liggen. Dat heeft Bernard Foccroulle, algemeen directeur van de Brusselse Munt, dinsdag gezegd tijdens de voorstelling van het nieuwe seizoen.
Vorige week lanceerde Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux enkele "krachtlijnen" voor de hervorming van de Vlaamse Opera. Het orkest van de Vlaamse Opera zou opgaan in de Filharmonie en het Vlaams Radio Orkest, het operakoor zou samengevoegd worden met het Vlaams Radio Koor. Foccroule vindt dat onverantwoord. "Het is een zware fout om voor de Vlaamse Opera die scheiding door te voeren. Een orkest en koor zijn essentieel voor de Opera", aldus de Munt-directeur.
Het nieuwe seizoen van de Munt staat vooral in het teken van de wereldberoemde componist Mozart. Met in totaal 15 operaproducties gaat de Munt een "ambitieus en genereus" operaseizoen tegemoet. Er staan ook vijf choreografieën van Anne Teresa De Keersmaeker op het programma, concertreeksen en recitals, enz.