Speciale interim-postzegel van Vaticaan uitverkocht

Print
De speciale postzegel die het Vaticaan alleen uitgeeft in de periode tussen het overlijden van de paus en de verkiezing van zijn opvolger, is al uitverkocht, zo heeft KerkNet Vlaanderen dinsdag gemeld.
In vijf dagen tijd zijn honderdduizenden exemplaren verkocht. De laatste postzegels waren volgens de Posta Vaticana zaterdagmiddag al de deur uit, amper vijf dagen na de start van de verkoop ervan en twee dagen voor de aanvang van het conclaaf. Filatelisten en pelgrims dromden vorige week massaal samen in postkantoren rond de Sint-Pietersbasiliek om te proberen de zegels, die bruikbaar zijn tot de bekendmaking van de nieuwe paus, te bemachtigen.

Het Vaticaan zegt 700.000 postzegels te hebben gedrukt van 60, 62 en 80 eurocent. Op de zegel wordt een engel afgebeeld die met een zogeheten conopeum tussen de wolken vliegt. Een conopeum is een half geopende parasol in de kleuren rood en goud, tot ca. 1800 de pauselijke kleuren. Oorspronkelijk diende het conopeum om priesters tijdens processies te beschutten tegen zon en regen. In een pausloze periode is een conopeum dat boven twee gekruiste sleutels wordt gehouden het symbool van de Vacante Zetel van Petrus.
Op de zegel staan ook de woorden Citta del Vaticano (Vaticaanstad) en Sede Vacante MMV (Vacante Zetel 2005) in respectievelijk blauw, rood en groen.