Assisen Limburg: alle vijf schuldig aan roofmoord

De acht vrouwen en vier mannen van de Limburgse jury hebben Marie-Louise De Paepe, Angelo Zecca, Joris Huibers en Cindy Joosten woensdagavond na twee uur beraadslaging schuldig bevonden aan de roofmoord op de 57-jarige Rita Van Der Heyden uit Kortessem.

Belga

Ook vijfde beschuldigde Bjorn Ramaekers werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de roofmoord. Ramaekers leverde de ijzeren staaf waarmee het slachtoffer door Zecca het hoofd werd ingeslagen. Volgens de jury wist Ramaekers dat de ijzeren staaf bij de diefstal zou gebruikt worden. De Paepe gaf de opdracht voor de roofmoord, terwijl Zecca de uitvoerder was. Huibers vergezelde Zecca op 7 november 2002 naar de woning van Van Der Heyden in Kortessem omdat hem een deel van de buit beloofd was. Joosten vervoerde het tweetal naar de woning van het slachtoffer en wachtte hen na de feiten op. Ook Joosten was door De Paepe een deel van de buit beloofd.

De Paepe vroeg Zecca om haar rivale Van Der Heyden een lesje te leren en te beroven omwille van de aanhoudende pesterijen van Van Der Heyden aan haar adres. Volgens de verklaring van De Paepe kon het slachtoffer het niet dulden dat De Paepe een relatie met haar ex-vriend was aangegaan en bestookte ze De Paepe aanhoudend met scheldbrieven. De Paepe hield Zecca, Huibers en Joosten voor dat het slachtoffer op de avond van de feiten een grote som geld op zak zou hebben. Van Der Heyden liet het leven er uiteindelijk bij in voor een schamele buit van amper 37 euro.

Morgen/donderdag vordert de openbare aanklager een straf lastens De Paepe, Zecca, Huibers, Joosten en Ramaekers. Een arrest wordt tegen donderdagavond verwacht.