Borstkanker neemt toe bij jongere vrouwen

Print
Het aantal nieuwe gevallen van borstkanker neemt toe met 1% tot 2% per drie jaar. Omdat de stijging zich hoofdzakelijk situeert bij 40-50-jarigen, pleit gynaecoloog professor Wiebren Tjalma voor een drastische verruiming van het screeningsprogramma.
BR> Tot dusver is de officiële tweejaarlijkse opsporing bedoeld voor vrouwen tussen de 50 en 69 jaar. Volgens professor Tjalma van het UZ Antwerpen is verruiming tot een jaarlijkse screening bij 40- tot 50-jarigen medisch en economisch verantwoord, omdat dan meer borstsparende operaties mogelijk zijn.

Uit een onderzoek van de Limburgse Kankerstichting blijkt dat in de periode 1997-2001 het aantal borstkankers met 39% is gestegen. "Een dramatische evolutie die niet kan worden toegeschreven aan het nieuwe Belgische screeningsprogramma", aldus de onderzoekers. Volgens de Antwerpse specialist lopen deze cijfers gelijk in heel Vlaanderen. De betere opsporing en de efficiëntere diagnostische methodes verklaren niet alles. "Er is ook een reële stijging van 1% à 2% per drie jaar, waarvoor geen verklaring is. België heeft trouwens één van de hoogste incidenties in Europa, met één op de negen vrouwen die in hun leven met borstkanker te maken krijgen."

Een opvallende trend is dat de patiënten jonger worden. "Eén op de vier is nu al jonger dan 50, en we zien ook meer jonge dertigers. Het goede nieuws is dat er inzake behandeling heel veel vooruitgang is geboekt, en dat gaat verder."