Rechter in Tongeren veroordeelt beleggingsfraudeur tot één jaar cel

Print
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft dinsdag een 55-jarige Nederlander wegens valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken bij beleggingen bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en een boete van 500 euro.
Omdat de Nederlander steevast verstek liet gaan tijdens zijn proces en het te vrezen viel dat hij zich aan de uitvoering van zijn straf zou proberen te onttrekken, beval de rechter tevens zijn onmiddellijke aanhouding.

De rechter achtte de Nederlander dinsdag schuldig aan de verduistering van 64.412 euro ten nadele van een inwoner van Kortessem. Die had zijn geld aan de Nederlander toevertrouwd met het oog op beleggingen.
De Nederlander was het slachtoffer in de loop van 1997 in zijn woning gaan opzoeken en maakte volgens de rechter misbuik van diens "onwetendheid en goedgelovigheid" om zich de belegde gelden te kunnen toeëigenen.
Om een en ander te verdoezelen, stelde de Nederlander van 1997 tot 2000 maandelijks fictieve beleggingsoverzichten op. Op die manier slaagde hij er uiteindelijk in om het geld dat het slachtoffer hem ter beschikking stelde in eigen zak te steken.
De Nederlander liep in Duitsland ook al een gevangenisstraf op wegens gelijkaardige feiten.