China geeft banken één jaar tijd om 'eerlijker' te worden

Print
De Chinese regering heeft de openbare commerciële banken in het land één jaar de tijd gegeven om "gezondere beheersmethodes" door te voeren. Dat heeft het nationale persbureau Nieuw China dinsdag bericht. De aankondiging volgt op een reeks schandalen in de Chinese banksector.
Volgens Liu Mingkang, de voorzitter van de Chinese bankcommissie, werkt zijn commissie samen met andere overheidsagentschappen aan maatregelen. Die slaan op verbeteringen inzake personeelsbeleid, toezicht, publicatie van informatie en de audit van Chinese financiële instellingen. Vorige maand had de bankcommissie nog beloofd de strijd tegen de inheemse corruptie in de sector op te voeren.
Liu deed zijn uitspraken tijdens een nationale conferentie ter bestrijding van de criminaliteit in de banksector. Aan deze conferentie werd deelgenomen door verantwoordelijken van de belangrijkste commerciële banken van het land.

China zoekt wegen om zijn banken gezond te maken. De sector zit opgezadeld met zware schulden van staatsondernemingen, op een ogenblik dat de financiële sector geconfronteerd wordt met toenemende buitenlandse concurrentie, volgens een kalender die werd opgesteld bij de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
Het jongste bankschandaal dateert van maart. Toen nam de voorzitter van de China Construction Bank, een van de vier grote commerciële banken, ontslag na verdenkingen over het opstrijken van smeergeld voor het toekennen van voordelige leningen.