Premier Verhofstadt opent bouw Automotive Park VW

Print
Premier Guy Verhofstadt heeft dinsdagochtend in Vorst de eerste spadesteek gegeven voor de bouw van het Automotive Park van Volkswagen. De Duitse autobouwer laat op een terrein vlakbij de Brusselse ring en de oude VW-fabriek een eigen logistiek centrum en een industriepark voor onderaannemers optrekken.
Het park bestrijkt in totaal 75.000 vierkante meter oppervlakte en is een belangrijke troef voor het behoud van de hoofdactiviteiten van Volkswagen en de tewerkstelling in het Brussels Gewest, dat met een hoge werkloosheidsgraad kampt.
De voorbereidende werken voor de komst van het park gingen al in februari van start. Premier Verhofstadt, zijn Brusselse collega Charles Picqué, de Brusselse minister Benôit Cerexhe en topmensen van Volkswagen gaven dinsdag het officiële startschot van de bouwwerken met een symbolische eerste spadesteek.
Na afloop van de eerste fase van de werken rond 15 december wordt het logistieke centrum van Volkswagen zelf in gebruik genomen en zal zich al een eerste toeleverancier, bekabeler AFL, in het park vestigen.
Na het einde van de tweede fase in maart 2006 volgt de vestiging van nog eens drie onderaannemers. Het definitieve einde van de werken is voorzien in mei 2006. Dan zullen ook de rest van de toeleveranciers op het terrein huizen. Het Automotive Park zal uiteindelijk stockage- en productiehallen hebben, een centraal gebouw met burelen, een brug van 425 meter die het park met de oude fabriek verbindt, een parking voor vracht- en personenwagens en een groene zone.

Premier Verhofstadt zei naar aanleiding van de start van de werken dat verlaging van de lasten op ploegenarbeid en nachtwerk mee bijdragen tot verankering van de industrie, en dus ook de autoindustrie, in België. "Daarom willen we binnen het beschikbare budget binnenkort alles op alles zetten om die lasten op ploegenarbeid nog te verlagen. Als het even kan liefst verdubbelen tot 5 procent", aldus de premier.