"Keuze van Ratzinger een ontgoocheling"

Print
De keuze van kardinaal Joseph Ratzinger tot nieuwe paus is volgens de katholieke theoloog Hans Küng "een enorme ontgoocheling" voor alle hervormingsgezinden.
Maar de gekozen naam Benedictus XVI geeft hoop dat de paus een gematigde koers kan inslaan, zo zei de theoloog uit Tübingen, wiens toelating tot doceren 25 jaar geleden door het Vaticaan ontnomen werd. "Zoals bij een president van de Verenigde Staten, zou men een nieuwe paus 100 'leerdagen' moeten toestaan", want de nieuwe kerkvorst staat voor een berg niet opgeloste opgaven, aldus Küng.

Küng raadt aan geduld te oefenen. "Uit de ervaring blijkt dat de taak van de opvolgers van Petrus in de katholieke kerk een zo grote uitdaging vormt, dat elke persoon kan veranderen", aldus de theoloog die bekend staat als een criticus van de paus.

"Wie als progressieve kardinaal het conclaaf binnengaat, kan als conservatieve paus buitenkomen". Dat heeft het voorbeeld van Paulus VI bewezen. Daarentegen zijn er ook voorbeelden van het omgekeerde, zoals Johannes XXIII.