Benedictus XVI krijgt felicitaties uit de hele wereld

Print
De nieuw verkozen paus heeft een "enorme ervaring" en deelt de doelstellingen van de Verenigde Naties inzake vrede, sociale gerechtigheid en godsdienstvrijheid, zo heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan dinsdag verklaard.
Annan stelde in de gelukwensen die hij aan het Vaticaan overmaakte, dat hij ernaar uitziet met paus Benedictus XVI samen te werken aan de gemeenschappelijke doelstellingen. "Ik wens de paus alle nodige sterkte en moed toe in zijn geweldige verantwoordelijkheden", zei hij.

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft dinsdagavond Joseph Ratzinger gefeliciteerd en hem een "waardige opvolger van Johannes Paulus II" genoemd. "Het is een grote eer voor Duitsland", verklaarde Schröder tijdens een zeer korte persconferentie. "Ik wens hem geluk namens de regering en alle Duitse burgers. Ik verheug er mij al in hem te mogen begroeten tijdens de Werelddagen van de Jeugd in Keulen".

De Franse president Jacques Chirac heeft de nieuwe paus de verzekering gegeven dat Frankrijk met het Vaticaan zal blijven werken voor de vrede en de rechtvaardigheid.

De historische leider van de Poolse vakbond Solidarnosc, Lech Walesa, zei dat de verkiezing van de Duitse kardinaal Joseph Ratzinger aan het hoofd van de katholieke Kerk "een goede keuze" is. Hij vroeg zich echter wel af hoe Benedictus XVI het hoofd zal kunnen bieden aan zijn enorme taak, gezien zijn vrij hoge leeftijd.