Joseph Ratzinger is verkozen tot nieuwe paus

Print
De Duitse curiekardinaal Joseph Ratzinger is verkozen tot nieuwe paus. Hij zal de pausnaam Benedictus XVI dragen. Dit werd omstreeks 18 uur 40 bekend gemaakt. Omstreeks 17 uur 55 is dinsdag witte rook uit de schoorsteen van de Sixtijnse kapel opgestegen.
Pas toen omstreeks 18.05 uur aanhoudend klokkengelui losbarstte kwam de bevestiging dat de 115 stemgerechtigde kardinalen een nieuwe paus hebben gekozen. Op het Sint-Pietersplein heerste een jubelstemming.

Het eerste conclaaf van de 21ste eeuw was maandagnamiddag gestart om een opvolger te kiezen voor de op 2 april overleden Kerkvorst Johannes Paulus II.

Ratzinger is de eerste Duitse paus in ruim vijfhonderd jaar. Het presenteren van de nieuwe paus volgde na een verwarrende signalen uit de Sixtijnse Kapel.

De verkiezing van de nieuwe paus is een van de snelste van de afgelopen eeuw. Paus Pius XII werd in 1939 gekozen na drie stemmingen in één dag. Johannes Paulus I rolde in 1978 na vier stemmingen in twee dagen uit de bus als nieuwe paus. Hoeveel stemmingen nodig zijn geweest om Ratzinger te kiezen is niet helemaal duidelijk. Het kunnen er vier of vijf zijn geweest de afgelopen twee dagen.

"Lieve broeders en zusters, na de grote Johannes Paulus II hebben de kardinalen mij gekozen, een eenvoudige, nederige arbeider in de wijngaard van de Heer", zei paus Benedictus XVI nadat hij was aangekondigd door de Chileense kardinaal Jorge Arturo Medina Estevez. "Ik vertrouw mij toe aan jullie gebeden. Vertrouwend op de permanente steun van de verrezen Heer, schrijden wij voort. De Heer zal ons helpen en Maria, zijn heilige moeder, zal ons bijstaan."

Ratzinger was onder Johannes Paulus II sinds 1981 als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer. Hij kapittelde dissidenten binnen de rooms-katholieke kerk en verdedigde de kerkleer tegen pogingen van liberalen ze te hervormen. De nieuwe paus werd afgelopen zaterdag 78.