Zeventien gevangenen uit Guantanamo terug in Afghanistan

Print
Zeventien Afghanen die zijn vrijgelaten uit de Amerikaanse militaire gevangenis in Guantanamo zijn teruggekeerd in Afghanistan, waar zij woensdag op vrije voeten zullen worden gesteld. Dat hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.
 
De zeventien worden dinsdag door de Amerikanen overgedragen aan de Afghaanse Nationale Veiligheidsraad, die de supervisie heeft over de verschillende inlichtingendiensten. De overdracht vindt plaats in het hooggerechtshof, zei een woordvoerder van het hof. Eind maart maakte het Amerikaanse ministerie van defensie bekend dat 38 gevangenen in Guantanamo, merendeels afkomstig uit Afghanistan en Pakistan, niet langer als "vijandige strijders" werden beschouwd. De meesten wachtten nog op transport naar hun land, maar of de nu aangekomen Afghanen tot deze groep behoren is niet duidelijk.
 
In totaal zijn meer dan tweehonderd gevangenen uit Guantanamo vrijgelaten. Voor het merendeel gold de voorwaarde dat zij in hun land van herkomst weer zouden worden gedetineerd. In Pakistan zitten zo'n 38 voormalige Guantanamo-gedetineerden, van wie er 29 in september vrijkwamen, nog steeds vast, de meesten zonder aanklacht. Islamabad zegt hen te ondervragen.