Argentijnse oud-officier krijgt in Spanje 640 jaar gevangenisstraf

Print
Een voormalige Argentijnse marineofficier is dinsdag wegens zijn rol in de zogenoemde vuile oorlog in zijn land door een Spaanse rechtbank veroordeeld tot 640 jaar gevangenisstraf. Het is voor het eerst dat in Spanje iemand is veroordeeld voor mensenrechtenschendingen die in een ander land zijn begaan. Tegen de oud-officier, de 58-jarige Adolfo Scilingo, was vorige maand 9.138 jaar gevangenisstraf geëist.
De rechters van het nationaal gerechtshof achtten bewezen dat hij tussen 1976 en 1983, toen in Argentinië een militaire dictatuur heerste, dertig tegenstanders van het regime uit vliegtuigen in zee gooide. Hij kreeg hiervoor dertig keer 21 jaar gevangenisstraf opgelegd. Daarbij kreeg hij vijf jaar gevangenisstraf voor foltering en vijf jaar voor illegale gevangenhouding. Scilingo waren 403 feiten ten laste gelegd, waaronder genocide, moord, het toebrengen van lichamelijk letsel en terrorisme.

Scilingo kwam in 1997 vrijwillig naar Spanje om te worden gehoord door onderzoeksrechter Baltasar Garzon, die wreedheden onderzoekt die zijn begaan door de vroegere militaire regimes van Argentinië en Chili. Toen hij bekende tegenstanders van de junta uit vliegtuigen te hebben gegooid liet Garzon hem arresteren. Tijdens zijn proces trok hij zijn bekentenis in en zei hij te hebben bekend om een onderzoek naar de vuile oorlog uit te lokken.

Volgens de officiële cijfers zijn tussen 1976 en 1983 in Argentinië ongeveer dertienduizend mensen vermoord of verdwenen. Mensenrechtenorganisaties denken dat het in werkelijkheid om ongeveer dertigduizend mensen gaat.