Libanese formateur heeft kabinet rond

Print
De Libanese formateur Najib Mikati heeft dinsdag bekendgemaakt dat hij een kabinet heeft gevormd. Het parlementslid Mikati werd afgelopen vrijdag tot formateur benoemd, nadat premier Omar Karami was afgetreden, omdat het hem niet lukte een kabinet van nationale eenheid te vormen.
Volgens Mikati, die premier wordt, zijn in zijn kabinet alle Libanese geloofsgroepen vertegenwoordigd. Zowel leden van de oppositie als van de vertrekkende, pro-Syrische regering maken er deel van uit, zei hij.

De vorming van een regering heeft zeven weken geduurd. Op 28 februari trad Karami's regering af onder druk van massale protesten naar aanleiding van de twee weken eerder gepleegde moord op de populaire oud-premier Rafik Hariri. Op 10 maart vroeg president Emile Lahoud Karami opnieuw een regering te vormen. Karami zei toen een regering van nationale eenheid te willen vormen, maar hij kreeg de oppositie niet mee.
Mikati zei het als zijn belangrijkste taak te zien tijdig parlementsverkiezingen uit te schrijven. De termijn van het huidige parlement verloopt op 31 mei.